Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Persoanele diagnosticate cu HIV/SIDA se tem sa spuna ca au aceasta boala

Persoanele diagnosticate cu HIV/SIDA se tem sa spuna ca au aceasta boala

UNOPA: Peste 60% dintre persoanele diagnosticate cu HIV/SIDA nu se simt în siguranță dacă mărturisesc că sunt infectate.

 


- Aproape jumătate dintre pacienți se simt afectați de atitudinea celor din jur față de persoanele seropozitive.
- Unui pacient din trei i-au fost adresate insulte și injurii.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Toleranței, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV / SIDA (UNOPA), cu sprijinul GSK România, a organizat o dezbatere privind fenomenul de stigmatizare a persoanelor seropozitive din România.

Persoanele diagnosticate cu HIV / SIDA constituie categoria cea mai discriminată din România, având cele mai mici șanse de integrare pe piața muncii. Conform ultimelor date din 2015, 41,7% dintre cazurile noi din țară sunt tineri cu vârste cuprinse între 25 – 34 de ani, acesta fiind segmentul cel mai expus riscului de îmbolnavire.

În cadrul dezbaterii inițiate de UNOPA, au fost discutate rezultatele unei cercetări realizate de către Conf. Univ. Dr. Florin Lazăr în perioada noiembrie 2014 - martie 2015. Studiul a abordat problematica stigmatizării și a integrării sociale a persoanelor seropozitive din România, fiind desfășurat pe un eșantion de respondenți format exclusiv din pacienți diagnosticați cu HIV / SIDA.

Concluziile acestui studiu arată că:

•    63,7 % dintre respondenți nu se simt în siguranță dacă mărturisesc faptul că sunt infectați, încercând să țină secretul cu orice preț.
•    48,1% se simt afectați de atitudinea celor din jur față de persoanele seropozitive.
•    29,2% au primit insulte și injurii.
•    24,2% au fost refuzați în cadrul serviciilor medicale.

De asemenea, UNOPA atrage atenția asupra faptului că 72,2% dintre cei care au răspuns la chestionar nu își cunosc valoarea ultimei determinări a încărcăturii virale și 40,9% nu își cunosc numărul de CD4. Încărcătura virală și numărul de CD4 reprezintă indicatori care oferă informații esențiale despre evoluția bolii.

Iulian Petre, Director Executiv UNOPA, declară: „Prin intermediul activității noastre, facem eforturi pentru a scoate în evidență necesitatea ca noi toți să fim solidari cu cei infectați cu HIV / SIDA. Acțiunile noastre, ale tuturor, pot îmbunătăți sau, din contră, agrava starea emoțională a unui pacient și șansele sale de a duce o viață normală. Dorim să extindem aria de sensibilitate a fiecărui om, încurajând la deschidere față de persoanele ce trăiesc cu HIV/SIDA atunci când au ocazia sa le întâlnească sau să vorbească despre ele.”

În cadrul evenimentului au fost prezenți Iulian Petre, Director Executiv UNOPA, Conf. Univ. Dr. Florin Lazăr, de la Universitatea din București, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Dr. Luminița Ene, Medic specialist boli infecțioase la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale "Dr. Victor Babeș" din București și Ioan Petre, Coordonator Relații Publice și Comunicare Asociația Carusel.

Studiul a fost coordonat de Conf. Univ. Dr. Florin Lazăr și a fost realizat pe un eșantion de 252 de respondenți, pacienți diagnosticați cu HIV / SIDA. Media de vârstă a eșantionului este de 33,2 ani. Criteriile de includere în cercetare a subiecților au fost vârsta de cel puțin 18 ani și cunoașterea diagnosticului de cel puțin 6 luni.

« inapoi

Articol vizualizat de 978 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805