Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Deformarile coloanei vertebrale la copii si adolescenti: o provocare actuala

Deformarile coloanei vertebrale la copii si adolescenti: o provocare actuala

Scolioza este o deformație a coloanei vertebrale care debutează și evoluează în perioada de creștere.

 

Comisia Consultativă pe teme de Cardiologie înființată cu sprijinul Consiliului Județean Arad a inițiat o nouă campanie de informare medicală, de data aceasta pe tema deviațiilor patologice ale coloanei.

Scolioza este o deformație a coloanei vertebrale care debutează și evoluează în perioada de creștere, caracterizată printr-o deviație laterală și o rotație a vertebrelor (tradusă prin gibozitate-cocoașă) și o modificare a profilului coloanei vertebrale. Cei care ar putea observa primii problemele de coloană sunt părinții și medicii sau asistenții din cabinetele de medicină școlară. Invitat special la conferințe, Dr Alin Popescu a precizat că “deși scolioza nu doare în primele faze, trebuie să fim atenți la câteva aspecte: poziția capului nu e centrală, umerii nu sunt echilibrați (fie unul este mai in fata decat celalalt, fie este pozitionat mai sus), pozitia anormala a omoplatilor (unul dintre omoplați este mai proeminent sau este poziționat mai sus decât celălalt), unul dintre șolduri este mai proeminent sau soldurile nu sunt la același nivel, aspectul anormal al taliei (distanta dintre talie și unul dintre brațe este mai mare decat distanța dintre talie și celălalt braț), hainele nu se potrivesc simetric (de exemplu  pantalonii)”.

Campania a demarat cu organizarea a 4 conferințe de informare medicală pentru cadre medicale (medici și asistenți de medicină școlară, medicină de familie, medicină sportivă, pediatrie, chirurgie pediatrică, radiologie, kinetoterapie, cultură fizică medicală, recuperare etc), cadre didactice (profesori de sport, consilieri educaționali, profesori și diriginți etc), părinți, elevi, studenți.

La evenimentele de pe 14 și 15 decembrie 2015 au luat cuvântul dr Daniela Cîrnatu (reprezentant DSP Arad), dr Mariana Geantă (coordonator medicină școlară Arad), dr Maria Trăilescu (medic primar ortopedie și chirurgie pediatrică), Dr Dorica Sanduțu (medic de familie), Bianca Găicean (jurist, director relații contractuale CJAS Arad), dr Maria Szerac (CEO Houston Npa, în calitate de organizator al conferințelor). Invitat special a fost dr Alin Popescu, medic primar medicină sportivă. La eveniment a luat parte si dr Adrian Pavel, seful secției de chirurgie pediatrică din cadrul SCJU Arad.

Evenimentele au fost interactive, participanții au dezbătut provocările cu care se confruntă în ceea ce privește abordarea copilului cu scolioză. Printre îmbunătățirile necesare identificate de participanți și lectori s-au numărat: comunicarea deficitară între specialitățile medicale, informațiile insuficiente despre furnizorii de servicii medicale din județ, posibilitățile reduse de efectuare a recuperării pentru copii în cadrul unui serviciu public, numărul redus de cadre medicale în serviciul de radiologie al spitalului județean, absența unui soft specializat care să precizeze exact angulația (calcularea computerizată a unghiului Cobb), numărul mic de kinetoterapeuți și costurile mari pentru părinți, imposibilitatea urmăririi pacienților de către medicii de medicină școlară, absența cabinetelor medicale din școlile din mediul rural.

Coloana vertebrală trebuie verificată de către medicul de familie prin examen clinic la naștere, apoi la 1, 2, 3, 4, 5, 7, 10 și 13 ani. Dacă pacientul este clinic sănătos, va fi reexaminat conform calendarului. Dacă pacientul prezintă o deformare scoliotică, va fi orientat către medicul specialist care va da o indicație de tratament sau supraveghere. Dacă unghiul Cobb (format de platoul superior al vertebrei limita superioare si platoul inferior al vertebrei limita inferioare) este mai mare de 40% se recomandă intervenția chirurgicală.  În România copiii cu scolioză pot fi operați doar la București și Iași.

“Aradul este un oraș viu, iar cele 4 conferințe la care am participat m-au făcut mai optimist asupra rezultatelor pe care le-am obține dacă am lucra în echipă. Au fost peste 200 de participanți care au adresat multe întrebări, au propus soluții și s-au aratat deschisi de a colabora. M-a bucurat faptul că, pentru prima dată în România, o instituție publică - Consiliul Județean Arad, prin intermediul Comisiei Consultative de cardiologie, a susținut un proiect de informare medicală și screening pe tema deformărilor coloanei vertebrale”, a precizat dr. Alin Popescu.

“În ultimii 5 ani, la nivelul județului Arad, deformările coloanei vertebrale au fost în top 5 patologii înâlnite la copii” a precizat dr Daniela Cîrnatu, reprezentant DSP Arad. “Încă de la preșcolari sesizăm vicii de postură. În 2014 am avut 250 de cazuri de vicii de postură sesizate de medicii din cabinetele de medicină școlară la nivel de gimnaziu, iar numărul a crescut foarte mult, la 430 de cazuri la nivel de liceu“.

Dr Dorica Sănduțu a atras atenția asupra lipsei activității fizice la copii. “Ei sunt deja sclavii internetului și, din păcate, nici părinții nu îi încurajează să facă sport”. Astfel, cadrele medicale prezente au dezbătut și situația scutirilor inutile (de multe ori) de la orele de sport, agreând faptul că ar fi nevoie și de scutiri parțiale, în funcție de ceea ce pot face copiii cu anumite afecțiuni.

“După cele 4 conferințe, sunt sigură că cel puțin un obiectiv important a fost atins, respectiv facilitarea comunicării între diferite specialități medicale și între cadrele medicale și părinți. Așteptăm cu interes finalizarea campaniei de screening și includerea copiilor pe care îi vom depista cu deviații patologice ale coloanei vertebrale în scheme atente de îngrijire, monitorizabile. Apoi vom avea în vedere formarea și informarea echipei interdisciplinare”
, a concluzionat Dr. Maria Szerac.

Din păcate, în mediul rural din toata țara nu există cabinete de medicină școlară, iar accesul la serviciile de kinetoterapie este extrem de dificil. Sunt întâmpinate înca probleme și în ceea ce privește modalitatea de efectuare a radiografiilor. Medicii care trimit pacienții la radiografie trebuie să menționeze clar pozitia in care sa se efectueze radiografia, iar pe radiografie trebuie menționat dacă e realizată în inspir sau în expir.
În perioada urmatoare va fi realizat un screening pe tema deformărilor coloanei vertebrale pentru toți elevii din clasele V-VIII din Municipiul Arad, prin intermediul medicilor și asistenților de medicină școlară.

Pentru informații suplimentare despre campanie: Dr. Maria Szerac - maria.szerac@houston.ro

Foto: Flickr

« inapoi

Articol vizualizat de 1149 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805