Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Amenoree. Galactoree

Amenoree. Galactoree

Schimbarea stilului de viaţă, alimentar, reducerea stresului sau a exerciţiilor fizice pot duce la reapariţia menstruaţiei.

Psihoterapeut Gina Gheoca

 

Psihoterapeut Gina Gheoca, Managing Partner Reţeaua Info-Sănătate.


Amenoreea este absenţa menstruaţiei. Însă în această perioadă de absenţă a ciclului menstrual ovulaţia poate continua. Deci, instalarea unei sarcini este posibilă.
Galactoreea este secreţia de lapte prin mame-lon, în afara peroadei de alăptare a copilului la sân. Poate fi permanentă sau intermitentă, apărută spontan sau după stimularea mamelonară. Aceasta nu este o afecţiune, ci un semn al unei alte boli. Galactoreea afectează în general femeile însă, poate surveni şi la bărbaţi sau la nou-născuţi.

Sindromul amenoree-galactoree este caracterizat prin dispariţia ciclului menstrual şi apariţia secreţiei lactate a sânului, în lipsa gravidităţii. Cauza este secreţia anormală de prolactină, hormonul care determină secreţia lactată din timpul sarcinii şi alăptării.

De ce şi când menstruaţia se opreşte?
Cauzele sunt multiple. Sarcina este cea mai cunoscută. Dar în afara acesteia, mai sunt şi alte motive deloc de neglijat: alăptarea, stresul (reducerea stresului duce de obicei la apariţia menstruaţiei), dietele drastice, anorexia, bulimia, exerciţiile fizice intense, contraceptivele, antidepresivele, antipsihoticele, lipsa secreţiei de estrogeni, chimioterapia, disfuncţiile tiroidiene, sindromul ovarului polichistic (acesta poate duce şi la creşterea fluxului menstrual), adenomul hipofizar (tumoră benignă a glandei hipofize).

Tratamentul depinde de cauză. Câteodată schimbarea stilului de viaţă, alimentar, reducerea stresului sau a exerciţiilor fizice pot duce la reapariţia menstruaţiei. Oricare ar fi cauza, prezentarea la medic este obligatorie

De ce şi când apare secreţia de lapte în lipsa gravidităţii?
La femei, galactoreea poate fi determinată de stimularea excesivă a glandelor mamare, medicamente, tulburări ale hipotalamusului, tulburări ale glandei pituitare. Singurele situaţii fiziologice normale de secreţii ale sânului sunt: secreţia de la sfârşitul primului trimestru de sarcină, secreţia după avort în lună mare, secreţia lactată propriu-zisă care se instalează la 2-5 zile de la naştere. La bărbaţi, se asociază cu disfuncţia erectilă, cu lipsa dorinţei sexuale datorate deficienţei de testosteron (hipogonadismul masculin). La nou-născuţi apare din cauza nivelului ridicat de estrogen care a pătruns prin placentă în sânge. Secreţiile care ar trebui să ne pună pe gânduri sunt cele anormale, patologice. Acestea pot fi transpa-rente, sangvinolente, purulente sau secreţii asemănătoare laptelui. Secreţiile sangvinolente apar la un singur sân şi sunt produse de formaţiuni tumorale benigne, de la nivelul canalului de excreţie a laptelui sau de cancere. Atenţie! În aceste cazuri riscul de cancer este mare!
« inapoi

Articol vizualizat de 9862 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805