Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Spasmofilia

Spasmofilia

Spasmofilia, numită şi tetanie, apare atunci când în organism este un conţinut scăzut de microelemente, in special calciu si magneziu.

Psihoterapeut Gina Gheoca

 

Psihoterapeut Gina Gheoca, Managing Partner Reţeaua Info-Sănătate.


Spasmofilia apare în situaţii de stres puternic, oboseală, stil de viaţă dezordonat, ceartă, conflicte în familie şi apare cu precădere în copilărie şi în tinereţe.

Cum se manifestă
Apar amorţeli, furnicături, tresăltarea muşchilor. Un exemplu foare cunoscut de toţi este atunci cand spunem: „mi se zbate ochiul“. Dar spasmele apar la orice nivel al corpului: buze (tresaltă muşchii la nivelul buzelor), tub digestiv (fiind una din cauzele constipaţiei sau diareei), în perioada premenstruală când în organism au loc modificări care favorizează crizele - laringe şi esofag (senzaţia de sufocare şi de nod în gât), spaţiile închise pot duce la dificultăţi de respiraţie. Persoanele care au crize de spasmofilie, au probleme cu somnul: insomnie, somn agitat şi neodihnitor, coşmaruri frecvente. Criza de spasmofilie variază ca durată şi intensitate.

Ce putem face
- un regim de viaţă sănătos şi organizat
- consumarea de fructe şi legume
- plajă, soarele ajută la fixarea vitaminei D în oase
- educarea minţii prin autosugestie. Deseori bolnavii trăiesc cu o teamă permanentă că vor avea o criză şi sunt într-o permanentă alertă: „dacă mi se întâmplă acum“. De multe ori, însăşi această teamă, poate declanşa criza. Această teamă nemotivată sau imaginată poate duce chiar la atacuri de panică.
- în timpul unei crize este recomandat să se respire într-un spaţiu foarte mic şi închis: într-o pungă, într-un recipient sau chiar în căuşul palmei, dacă nu avem altceva la îndemână.

Tratament
Tratamentul este stabilit numai de medic, în urma investigaţiilor ce vor dubla examenul clinic pentru că spasmofilia se diferenţiază destul de greu de alte afecţiuni, cum ar fi isteria.
« inapoi

Articol vizualizat de 22548 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805