Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Tratamentul homeopat al tulburărilor digestive la copii

Tratamentul homeopat al tulburărilor digestive la copii

Copiii care prezintă dereglări digestive de natură funcţională sau parazitară pot fi trataţi cu remedii homeopate.

Violeta Botescu

 

Violeta Botescu este medic specialist în medicină generală cu competenţă în Acupunctură, Homeopatie şi Apifitoterapie.


Dacă privim aparatul digestiv în sens holistic (general), vom înţelege că acest segment este legat de starea fiziologică a organismului şi conectat la activitatea sistemului nervos vegetativ. Pentru a fi în bună stare, acest sistem trebuie să beneficieze de funcţionarea normală a stomacului, ficatului, vezicii biliare, pancreasului, intestinului şi de o floră intestinală în echilibru. La copiii sub 2 ani, relaţia cu mama şi trăirile acesteia din momentul concepţiei, pe toată durata sarcinii, la naştere şi după aceea, mai ales în perioada primelor 18 luni de viaţă, influenţează în mod decisiv sănătatea aparatului digestiv.
În sens psihologic, sugarul se află într-o relaţie fuzională cu mama, iar alimentaţia la sân reprezintă fundamentul sănătăţii copilului, influenţând atât dezvoltarea sa staturo-ponderală normală, cât şi dezvoltarea neuro-motorie şi afectivă.
Medicul pediatru homeopat Didier Grandgeorge, inspirându-se din psihologia freudiană, afirmă că sugarul se află în primele luni de viaţă în faza orală, iar multe tulburări digestive specifice acestei perioade pot fi tratate cu succes prin homeopatie.
Astfel, colicile abdominale, vărsăturile sau refuzul laptelui pot fi vindecate cu remedii homeopate specifice precum Colocynthis, Cuprum, Silicea, Lycopodium, Aethusa cynapium.
Mai târziu, tulburările digestive care apar în cursul dentiţiei şi diversificării alimentaţiei se pot trata homeopat, având în vedere şi faptul că, aşa cum spune dr. Grandgeorge, ieşirea unui dinte simbolizează naşterea lui Adam, a omului, înlocuind suptul şi marcând astfel autonomia în raport cu mama. Remedii homeopate precum Chamomilla, Rhus toxicodendron, Podophylum, Silicea, Magnesia muriatica, Belladonna sau altele, alese în funcţie de particularitatea cazului, vor ajuta copilul să depăşească această fază.
După vârsta de 18 luni, tatăl începe să capete tot mai multă importanţă. E momentul trecerii la stadiul anal al controlului sfincterelor şi al unor posibile dereglări precum constipaţia, encoprezis (incontinenţa fecală care nu este produsă de o cauză fizică) sau refuzul oliţei. Aceste tulburări răspund foarte bine la remedii precum Sulphur, Ambra grisea, Aloe şi altele, în funcţie de situaţie.
Începând cu vârsta de 3 ani şi intrarea în colectivitate, copilul poate prezenta tulburări digestive parazitare sau dereglări pe fondul unor conflicte emoţionale legate de ceea ce psihanaliza freudiană descrie ca fiind etapa în care apare gelozia faţă de tată (mitul lui Oedip).
Din nou remedii homeopate precum Lachesis, Cina, Calcarea Carbonica, Spigelia, Teucrium şi altele alese de medicul homeopat în urma anamnezei mamei şi copilului aduc o rezolvare a cazului. Un aspect important al dereglărilor digestive care pot fi tratate homeopat îl reprezintă deficitele imunitare şi perturbările cronice ale florei intestinale după excesul de antibiotice, dulciuri, hrană incorect preparată, infecţii cronice sau tratamente prelungite cu cortizon.
În acest sens, o mare valoare terapeutică o au nosodele intestinale (bacili prelevaţi din intestin, aflaţi în diluţie homeopatică), ce se recomandă de medicul homeopat în urma unor criterii specifice de anamneză.
De asemenea, respectarea unor reguli de dietă alimentară, a orelor de masă regulate, precum şi administrarea unor suplimente pentru reechilibrarea florei intestinale reprezintă cheia succesului alături de tratamentul homeopat în rezolvarea cazurilor de tulburări digestive la copii. Pentru dezechilibrele care intervin în perioada pubertăţii şi adolescenţei, cum ar fi anorexia sau bulimia, şi consecinţele acestora considerate tulburări de comportament este utilă abordarea combinată între homeopatie şi psihoterapie. Aceste cazuri sunt complexe uneori prin gravitatea unor consecinţe la care se poate ajunge dacă familia nu este aproape şi se întârzie tratamentul.
De aceea, un mediu familial armonios şi un mod de viaţă sănătos sunt criterii importante în dezvoltarea copilului şi transformarea sa într-un adult echilibrat şi responsabil.
« inapoi

Articol vizualizat de 9087 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805