Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

De ce ne cade părul?

De ce ne cade părul?

Este un lucru obişnuit pentru bărbaţi să-şi piardă părul o dată cu înaintarea în vârstă, acest proces declanşându-se uneori chiar din adolescenţă.

 

Unii se obişnuiesc cu ideea, alţii încearcă să găsească un tratament. În cazul femeilor, pierderea şi subţierea părului reprezintă o mare problemă, un adevărat motiv de anxietate. Care sunt cauzele care trebuie luate în calcul?
1. Variaţia normală a creşterii părului. În mod normal, părul creşte pe o perioadă de câţiva ani, cade şi este înlocuit. Asta înseamnă că, în fiecare moment, unele fire de păr se află în proces de cădere, în timp ce altele încep să crească. Aşadar, este perfect normal să observăm că ne cade părul în urma pieptănării, şamponării, ştergerii cu prosopul. Uneori, cantitatea părului pierdut temporar o poate depăşi pe cea a părului regenerat, aceasta cauzând o „alarmă falsă“ cu privire la posibila instalare a calviţiei.
2. Disfuncţii hormonale. O largă varietate de probleme hormonale poate contribui la căderea părului. Fluctuaţiile hormonilor tiroidieni pot duce la subţierea sau pierderea părului. Acest lucru este diagnosticat foarte uşor printr-o simplă analiză de sânge. La fel şi nivelul ridicat de testosteron poate cauza pierderea părului de pe cap şi poate duce la apariţia părului facial şi corporal în exces. Nivelul ridicat de insulină, întâlnit la diabetici, poate cauza calviţia (la femeile cu sindrom ovarian micropolichistic, creşte atât nivelul testosteronului, cât şi cel al insulinei).
3. Inflamaţiile scalpului. Numeroase afecţiuni inflamatorii ale pielii, cum ar fi eczema, seboreea sau psoriazisul, pot cauza pierderea părului pe anumite porţiuni ale scalpului, lăsând în urmă pielea iritată şi descuamată. Infecţiile fungice şi cele bacteriene la rădăcina firului de păr pot cauza probleme similare. De asemenea, pierderea părului pe anumite porţiuni ale scalpului poate fi rezultatul unei boli autoimune numite alopecia areată.
4. Traumele locale. Bentiţele foarte strânse sau codiţele africane pot cauza subţierea firului de păr, prin ruperea acestuia de la bază. De asemenea, unele tratamente chimice pot distruge foliculul de păr. Tricotilomania este o boală ce îi determina pe cei afectaţi să îşi smulgă sau să îşi răsucească firele de păr cu degetele, în mod compulsiv şi, uneori, inconştient, rezultând astfel porţiuni de păr rupt. Cercetătorii spun că peste 3% din adulţi sunt afectaţi de tricotilomanie.
5. Medicaţia. Nenumărate medicamente pot contribui la pierderea părului. Steroizii şi medicaţia chimioterapeutică sunt printre cei mai frecvenţi factori declanşatori. Unele diuretice (precum spironolactona) cauzează subţierea părului, prin creşterea nivelului de testosteron.
6. Factorii psihologici. Stresul, anxietatea şi depresia sunt cauze comune ale subţierii părului şi pot fi destul de greu de identificat şi de tratat. Mulţi oameni nici nu realizează nivelul de stres la care sunt supuşi şi tind să subestimeze efectele acestuia atunci când vine vorba de corelarea stresului cu pierderea părului.
O dată ce aţi observat căderea părului, primul pas este să mergeţi la un medic generalist sau la un dermatolog, pentru a determina cauza. Tratamentul va fi stabilit în funcţie de cauzele enumerate mai sus.
« inapoi

Articol vizualizat de 5144 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805