Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Talasoterapia

Talasoterapia

Marea, nisipul, scoicile au efecte benefice asupra întregului organism.

Psihoterapeut Gina Gheoca

 

Psihoterapeut Gina Gheoca, Managing Partner Reţeaua Info-Sănătate.


Apa de mare are efecte antiinflamatorii şi intensifică metabolismul glucidelor, proteinelor, lipidelor, calciului, fosforului. Pe litoralul Mării Negre, talasoterapia se poate face din luna mai până la sfârşitul lui septembrie, când temperatura apei este în medie de 15-25° C, iar cea a aerului de 15-20° C. Intrarea în apă se face progresiv, după ce aţi stat cel puţin zece minute. În acest fel, veţi evita probleme grave, cum ar fi şocul termic sau stopul cardiac.

Apoi, în apă, nu se stă, ci se înoată, se fac mişcări continue sau se fac exerciţiile de recuperare indicate de medic. Tot în apă, se poate executa automasaj pe întregul corp. Când marea este mai agitată, acţiunea mecanică a valurilor este un masaj binefăcător pentru piele şi ţesuturile subcutanate. În prima zi, durată unei băi nu va depăşi cinci minute, timpul fiind mărit zilnic cu alte cinci minute. Copiii mici vor sta mult mai puţin. La sfârşitul curei, o baie trebuie să dureze maximum 15 minute, iar pentru copiii mari, până la 20 de minute.

Exerciţii practice
•Plimbări în pas vioi prin apa care depăşeşte foarte puţin nivelul gleznelor.
Efecte: glezne tonifiate, stimularea punctelor de presopunctură de pe talpă, ameliorarea platfusului
•Paşi contra valurilor, până ajunge apa la nivelul genunchilor.
Efecte: gambe tonifiate, celulita din zona genunchilor dispare treptat
•Înaintaţi în apă şi lăsaţi valurile să se spargă pe coapse, învârtiţi-vă pe toate părţile, apoi mergeţi timp de 10 minute prin apă la nivelul şoldurilor.
Efecte: cu acest exerciţiu aţi tonifiat picioarele de jos până sus, şi, bineînţeles, celulita e doar o amintire

Sauna
Sauna făcută pe plajă are şi ea un efect tămăduitor. Pentru aceasta, este nevoie de o groapă adâncă de 20 - 30 cm, lungă de 2 m şi lată de 1 m. Lăsaţi soarele să usuce bine nisipul de pe fundul gropii şi de pe margini, apoi intraţi în groapă şi acoperiţi-vă cu un strat de nisip de 5 cm. În prima zi trebuie să rezistaţi aşa maxim 5 minute, dar zilnic se pot adăuga alte câteva minute, până la o durată maximă de 20 min. Nu uitaţi să folosiţi o cremă-ecran, cu factor de protecţie minimum 15 SPF, pe toată suprafaţa expusă, inclusiv pe buze şi chiar dacă afară este relativ înnorat.

Scoicile
Cu ajutorul conţinutului scoicilor se pot trata hemoroizii, edemele, hemoragiile, eczemele. Nici carapacea nu este ignorată. Aceasta conţine un praf util în tratarea tusei expectorante, a durerilor gastrice şi diabetului. Se pare că persoanele care consumă midii şi stridii sunt ferite de pericolul apariţiei tumorilor.

Dacă nu poţi merge la mare vine ea la tine
Putem "aduce" marea în cadă cu ajutorul sării de bucătărie. Tot ce vă trebuie este apă la temperatura de 37-38 de grade şi câţiva pumni de sare. Perioada de îmbăiere este de 20 de minute, de preferat seara, înainte de culcare. Temperatura apropiată cu cea a corpului favorizează vasodilatarea şi relaxarea musculară, iar durata este ideală pentru un răspuns adecvat din partea organismului.

Înainte de baie puteţi folosi sarea pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii: 2 pumni de sare, 2 linguriţe de miere şi câteva picături de lămâie. Amestecaţi până când pasta devine omogenă. Aplicaţi-o pe întreg corpul, prin masaj, şi apoi clătiţi-vă sub jetul duşului. Iodul din alge, apa sărată şi briza au un imens potenţial de a reface organismul afectat de stres. Acasă poţi face o baie cu săruri de mare, la care se adaugă şi camfor. O asemenea baie îţi va încărca organismul cu energie, îl va împrospăta şi îţi va reface forţele afectate de stres.
« inapoi

Articol vizualizat de 3519 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805