Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Putem depista precoce apariţia cancerului mamar?

Putem depista precoce apariţia cancerului mamar?

Neoplasmul mamar reprezintă prima cauză de deces prin cancer la femeile cu vârste de peste 40 de ani.

Anca Plotoaga

 

Anca Plotoaga este medic primar specialist în Radiologie - Imagistică Medicală în cadrul Centrului Medical MediClass


Din acest motiv, a fost declarat de OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) ca o problema reala de sanatate publica actuala. Mamografia, in imagistica sanului, este metoda cea mai performanta de depistare a cancerului mamar. Este folosita atat in scop diagnostic, la paciente cu diverse simptome, eventual in combinatie cu alte metode imagistice (ecografie mamara si RMN mamar) cat si in screeningul cancerului de san - ca metoda de depistare in masa, la paciente fara simptomatologie. Mamografia este indicata si la pacientii de sex masculin simptomatici - cancerul de san fiind intalnit si la barbati, desigur mult mai putin frecvent fata de femei, dar cu forme extrem de agresive. Mamografia se efectueaza la persoane cu varsta de peste 35 de ani, ideal, intre ziua a 7-a si a 17-a a ciclului menstrual, de obicei, in 2 incidente standard; are o sensibilitate de aprox 90% si este singura metoda care permite depistarea microcalcificarilor prezente cancerul incipient.

Ecografia mamara este, dupa mamografie, examenul complementar cel mai important in imagistica sanului. Se efectueaza, ca examen de prima intentie, la paciente cu varste sub 30 de ani, gravide sau in perioada de alaptare, sanul inflamat sau protezat. Ea completeza examenul mamografic al sanului dens, permitand o caracterizare suplimentara a nodulilor depistati mamografic, sau a anomaliilor palpatorii. Actual, ecografia mamara nu este folosita ca metoda de depistare in masa si nu poate inlocui mamografia.

RMN-ul mamar are indicatii precise: studiul recidivelor de cancer mamar, detectarea focarelor multiple in cancerul de san, monitorizarea chimioterapiei neoadjuvante, detectarea tumorii primare in cazul adenopatiei axilare, sau la paciente cu risc crescut. Cei mai importanti factori de risc in cancerul de san sunt: varsta peste 35 de ani, menarha (prima menstra) preoce, menopauza tardiva, nuliparitatea (femei care nu au nascut), prima nastere dupa 30 de ani, rude diagnosticate cu neoplasm mamar (mama, sora, fiica). Factorii de risc nu reprezinta obigatoriu o relatie cauza - efect, ci trebuie doar interpretati cu grija, corelat cu examenele imagistice. Controlul periodic al starii de sanatate a sanilor presupune: autopalparea efectuata lunar, dupa varsta de 30 de ani; consultarea medicului specialist ginecolog sau senolog o data la 6 luni; efectuarea unui examen mamografic anual dupa varsta de 40 de ani. Parcurgerea acestor pasi reprezinta cheia succesului in depistarea tumorilor in stadiu precoce, cand nu sunt palpabile (dimensiuni sub 1cm), iar tratamentul chirurgical nu este mutilant, posibilatatea metastazarii scazuta si recuperarea excelenta.
« inapoi

Articol vizualizat de 5764 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805