Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Despre lupta cu noii factori de stres

Despre lupta cu noii factori de stres

EDITORIAL, Stresul, editia I (iulie 2007)

Ioan-Bradu Iamandescu

 

Prof. univ. dr. Ioan-Bradu Iamandescu este preşedintele Societăţii Române de Psihosomatică Aplicată şi Medicină Comportamentală.


În ultima vreme în România au apărut noi surse de stres: amenajarea locuinţelor, concurenţa profesională, la care se adaugă frustrarea socială. Sunt tot mai mulţi oameni bogaţi cu averi colosale şi cred că societatea românească trăieşte acum o stare de frustrare mai puternică chiar decât a fost pe vremea lui Ceauşescu.

Bogăţia aceasta ostentativă, a unor oameni semianalfabeţi sau, în cel mai bun caz, semidocţi, agresivi şi sfidători faţă de cei din jur, este o sursă de stres mai puternică decât pare la prima vedere. Pentru că influenţează nu numai indivizii, dar şi familiile şi copii. Mulţi părinţi, buni profesionişti, se văd puşi în situaţia de a nu putea asigura familiei un nivel minim de trai, în timp ce alţii se lăfăie. Şi această frustrare se transmite copiilor, care îşi dau seama că şansele lor nu ţin de rezultatele reale, şcolare şi profesionale. Pentru a reduce efectele negative ale stresului, eu recomand mai multe metode: contactul cu natura, bucuriile artei şi o activitate sexuală normală.

Calculatorul a devenit pentru mulţi un mijloc de relaxare, dar din păcate este doar o amăgire, pentru că nu face decât să menţină stresul. De reţinut, dintre toate metodele anti-stres, cele mai bune sunt mersul pe jos şi muzica. Iar persoanelor care lucrează în domeniul educaţiei nu le recomand cititul. Cel mai bun mijloc de recreere intelectuală este teatrul, nu literatura. O piesă bună de teatru te scoate din mediul stresant şi îţi dă nişte teme de gândire foarte bune.
« inapoi

Articol vizualizat de 3174 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805