Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Luxaţia congenitală de şold

Luxaţia congenitală de şold

Luxaţia congenitală de şold este o afecţiune cauzată de o dezvoltarea anormală a articulaţiei şoldului.

Daniela Zaciu

 

Daniela Zaciu este medic specialist în Neonatologie în cadrul Centrului Medical MediClass


Luxatia congenitala de sold afecteaza unul sau ambele solduri. Frecventa bolii la nastere este de 1 la 1.000 de nascuti, cauzele ei ramanand necunoscute desi se cunosc mai multi factori de risc. Luxatia congenitala de sold este o afectiune dificil de diagnosticat la copilul mic; numeroase cazuri de luxatii congenitale de sold sunt depistate tardiv, fapt ce restrange posibilitatile de tratament si altereaza rezultatele acestui. Pe de alta parte, multi nou-nascuti sunt etichetati ca fiind purtatorii unei displazii de sold si primesc un tratament inutil ce nu este deloc lipsit de riscuri. Depistarea acestei afectiuni suscita un interes considerabil, examinarea soldului trebuind sa figureze printre gesturile sistematice efectuate in cursul primului bilant al nou-nascutului. In cazul netratarii displaziei de sold, copilul va merge schiopatand (cand displazia este unilaterala) sau leganat (cand este bilaterala).

In aceasta afectiune, este foarte importanta detectarea ei cat mai timpurie si inceperea tratamentului corespunzator stabilit de medicul ortoped in functie de tipul afectiunii, gravitatea ei si varsta copilului. Ecografia soldului la nou nascut si sugar reprezinta o investigatie esentiala in diagnosticul displaziei si luxatiei congenitale a soldului, precum si in stabilirea si urmarirea rezultatelor tratamentului acestei afectiuni. Numai un screening(control) ecografic generalizat al soldurilor nou-nascutilor poate selecta potentialii bolnavi cu malformatie luxanta a soldului; aceasta avand loc acum ca un examen de rutina(precum examenulPapanicolau la femei)in mumeroase tari din UE cum ar fi Germania, Austria sau Elvetia(precum examenulPapanicolau la femei). Virsta optima pentru examenul ecografic a soldului, cu maximum de eficienta, este nou-nascut si sugar pina la 4-5 luni.

Limita superioara de virsta este intre 12 si 18 luni. Avantajele ecografiei de sold la nou nascuti si sugari: • diagnostic precoce, de o acuratete ridicata, a malformatiei luxante a soldului neinvaziva • neiradianta, neinvaziva • aplicarea tratamentului ortopedic cit mai rapid, cu verificarea eficientei acestuia • nu necesita sedarea pacientului si nici substante de contrast (ca de exemplu in R.M.N.), evitand astfel riscul unor efecte secundare nedorite. • Examinarea ecografica a soldurilor ar trebui sa se efectueze de rutina, la fel ca si examenul clinic al nou nascutului si sugarului.
« inapoi

Articol vizualizat de 7289 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805