Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Diagnosticul precoce al osteoporozei, tinereţea si sănătatea oaselor dumneavoastră

Diagnosticul precoce al osteoporozei, tinereţea si sănătatea oaselor dumneavoastră

Până nu demult catalogată ca o stare normală a vârstnicului, osteoporoza este considerată în prezent o anomalie cantitativă osoasă, fără dezechilibru al mineralizării.

Cosmina Matei

 

Cosmina Matei este medic specialist în Medicină Nucleară în cadrul Centrului Medical MediClass


Osteoporoza este considerata astazi, o boală caracterizată prin reducerea densităţii minerale asociată cu compromiterea structurii osoase interne. Aceasta este profund afectată, asemenea unei ţesături vechi, cu urzeala subţiată şi pe alocuri ruptă. Accentuarea fragilităţii scheletului creşte riscul fracturilor (care, prin afectarea calitatii vietii au risc vital) în urma traumatismelor minore sau chiar în lipsa acestora. Osteoporoza poate fi primara sau secundara. Osteoporoză primară se clasifica, la randul ei, in: - osteoporoza de tip 1 (trabeculară): afectează in principal femeile la menopauză (80% din persoanele diagnosticate); predispune la tasări vertebrale şi/sau fracturi de antebraţ. - osteoporoza de tip 2 (corticală): afectează femeile după 75 de ani şi bărbaţii, fără a fi influenţată de nivelul hormonilor sexuali; se asociază cu risc crescut de fractură de col femural. Osteoporoza secundară: consecinţă a diferitelor patologii sistemice (gastrointestinale, hepatice, renale), hormonale (tiroidiene, paratiroidiene, ginecologice) sau a administrării de lungă durată a corticoterapiei, heparinei, medicaţiei hipocolesterolemiante sau anticonvulsivante, etc.

Prevenţia are la bază depistarea factorilor favorizanţi cei mai frecvenţi : menopauza inainte de 45 de ani, sedentarismul, morfotipurile extreme, tabagismul, consumul de alcool, carenţele alimentare in calciu si proteine, antecedentele familiale de osteoporoză, pierderea in inălţime, etc. Diagnosticul clinic al osteoporozei este, din pacate tardiv, datorită absenţei durerilor. Analizele uzuale de laborator sunt in general normale, inclusiv nivelul de calciu sangvin. Radiografia nu este un instrument de diagnostic precoce; ea evidenţiază doar fracturile ce se produc ca şi complicaţie a osteoporozei; in stadiile avansate poate apare o eventuală subţiere a corticalei osului şi o creştere a transparenţei acestuia, informaţii ce ridica suspiciunea de scădere a masei osoase fără a o cuantifica şi stadializa. "Standardul de aur" OMS în diagnosticul osteoporozei şi în urmărirea eficienţei tratamentului este densitometria prin absorbţiometrie duală DXA.

Examinarea are doză mică de iradiere(comparabila cu cea a unui film dentar), se poate face pe scară largă, precoce, de la depistarea primilor factori favorizanti, şi permite cuantificarea densităţii minerale osoase la nivelul intregului schelet şi la nivelul segmentelor de maximă fragilitate (şoldul, coloana vertebrală, antebraţ). Din motive legate de claritate diagnostică, osteoporoza este definită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca o scădere a densităţii minerale osoase cu mai mult de 2,5 deviaţii standard faţă de media persoanelor tinere de acelaşi sex, măsurată cu metoda DXA. Deşi există posibilităţi diverse şi eficiente de tratament al osteoporozei, diagnosticul precoce prin osteodensitometrie DXA şi prevenţia sunt în continuare pe primul loc în efortul de a reduce incidenţa fracturilor, de a mentine deci, tinereţea si sănătatea oaselor dumneavoastră.
« inapoi

Articol vizualizat de 5735 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805