Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Tehnici de ultimă oră în ORL

Tehnici de ultimă oră în ORL

Interviu cu dr. Adrian Tudor, medic primar ORL, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii "Grigore Alexandrescu".

Roxana Soare

 

Ce inseamna amigdalele pentru un copil?
Amigdalele au un rol in organism, la inceput ele au un mijloc de aparare al organismului fiind o poarta de aparare impotriva microbilor care patrund in cavitatea bucala. In anumite conditii in care devin cronice, se practica exclcuderea chirurgicala. Amigdalitomia se practica cu mult discernamant, urmarind indicatii clare de excludere a lor, cum ar fi hipertrofia amigdaliana la copii.

Cum si cand ajungem cu copiii la dvs.?
In momentul cand copilul face febra mai mare de 38,5 grade cu frisoane, cu dureri la nivelul gatului este recomandat sa se prezinte la  medicul specialist ORL-ist .

In ce consta aceasta interventie?
Interventia se face sub anestezie generala. Sunt doua proceduri de interventie, una de excludere chirurgicala in care se decupeaza amigdala si se sectioneaza, cea de-a doua, mai noua, care are la baza radiofrecventa - asemanatoare unui „laser“ ce foloseste frecventa radio in loc de frecvente luminoase. Cea de-a doua nu permite distrugerea tesutului in profunzime; o mai mare precizie in executarea manoperei chirurgicale.

Vorbeati de noi procedee disponibile acum si la noi in tara. La “Clinica Urechii” aveti o dotare exceptionala.
Am introdus anul trecut cea mai noua metoda de testare a afectiunilor echilibrului prin inregistrarea potentialelor evocate vestibulare miogene VEMPs. In acest scop, Clinica a fost dotata cu cel mai performant sistem de testare electrofiziologica ORL disponibil in acest moment in lume - sistemul ICS CHARTR. Tot anul trecut Clinica Urechii, in colaborare cu Centrul Medical Unirea, a initiat screeningul auzului la toti nou nascuti din maternitate. Clinica Urechii a fost recent dotata cu cel mai performant sistem de chirurgie cu radiofrecventa, iar rezultatele obtinute sunt similare celor raportate de cele mai reputate clinici de specialitate din Europa si din lume.

In ce consta operatia cornetelor nazale cu radiofrecventa pe care o efectuati dvs. la Clinica Urechii?
Interventia incepe cu anestezia locala. Pacientul sta intins pe masa chiurgicala, iar la nivelul mucoasei nazale este aplicata o anestezie de contact cu xilina timp de 10 minute. Apoi sub controlul vederii, la microscop sau cu optica maritoare se face sclerozarea tesutului conjunctiv al cornetelor nazale. Interventia este rapida, fara durere si pacientul poate pleca acasa dupa 30 minute. Cateva ore dupa aceea va simti la nivelul nasului o usoara senzatie de apasare.

In primele 1-2 zile la nivelul nasului poate sa se simta o usoara dificultate de respiratie datorita inflamatiei cornetelor in urma proceselor de vindecare la nivelul tesutului conjunctiv. La pacientii cu un istoric indelungat de hipertrofie a cornetelor nazale, este posibil ca tesutul conjunctiv sa fie mai sclerozat, caz in care este necesara efectuarea a 2-3 sedinte de cauterizare pentru a readuce volumul acestora la un nivel optim. Rezultatul final va fi o respiratie usoara, cu un flux de aer normal la nivelul nasului, atat pe timpul zilei (repaus sau efort), cat si in timpul somnului.

Tot prin radiofrecventa se poate rezolva si sforaitul
In timpul noptii, cand pacientul doarme cu fata in sus, valul palatin alungit „cade“ in faringe, impiedicand libera circulatie a aerului inspirat). Urmarea acestui fenomen este punerea in vibratie a valului palatin (cu zgomotul binecunoscut), dar si oxigenarea insuficienta a sangelui in plamani, ajungand uneori pana la sindromul de apnee in somn (pacientul se trezeste brusc din somn cu senzatia de sufocare iminenta). Scurtarea valului palatin obtinuta prin terapia cu radiofrecventa reduce mult aceste fenomene prin indepartarea obstacolului faringian nocturn.

Cum se desfasoara procedura?
Tehnica operatorie este extrem de simpla si consta in inteparea valului palatin in cateva puncte precise cu o pensa foarte ascutita prin care este aplicat apoi curentul de radiofrecventa (timp de 10-20sec). Aplicarea este practic nedureroasa si lipsita de efecte adverse. Dupa procedura, pacientul nu poate sa inghita si sa manance timp de 2-4 ore. Poate parasi clinica la 10-15 min dupa incheierea procedurii. La cateva ore dupa interventie, valul palatin si lueta se edematiaza (se umfla) usor si apare o usoara senzatie de odinofagie (senzatie dureroasa la inghitit).

Acestea dureaza cateva zile, dupa care lucrurile revin la normal. Dupa circa 3 saptamani, un nou consult ORL permite evaluarea scurtarii valului palatin si eventuala repetare a procedurii. In perioada de dupa interventie trebuie evitate bauturile reci sau fierbinti, condimentele iritante, alcoolul, bauturile carbogazoase, alimentele acide (muraturi) etc. si se folosesc solutii usor antiseptice pentru clatirea gurii (apa de gura, citrolin, hexoral etc.).
« inapoi

Articol vizualizat de 12884 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805