Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Gastric Sleeve - o nouă procedură chirurgicală pentru obezi şi supraponderali

Gastric Sleeve - o nouă procedură chirurgicală pentru obezi şi supraponderali

Interviu cu dr. Rubin Munteanu, medic primar Chirurgie Generală, Centrul Medical Unirea.

Psihoterapeut Gina Gheoca

 

Psihoterapeut Gina Gheoca, Managing Partner Reţeaua Info-Sănătate.


Ce este gastric sleeve?
Gastric Sleeve este o noua procedura de chirurgie destinata pacientilor obezi si supraponderali.

Cum se realizeaza procedura?
Metoda Gastric Sleeve consta in indepartarea partiala a portiunii verticale a stomacului si determina astfel reducerea volumului stomacului cu aproximativ 80-85%. Partea verticala se reduce la un tub, foarte asemanator esofagului (pe care de altfel il continua), dar si partea orizontala (denumita antrul gastric) va avea un volum mai redus. Inervatia stomacului si sfincterul piloric (care asigura evacurea gastrica) nu sunt afectate de acest procedeu.

Prin comparatie, in cazul by-pass-ului gastric, stomacul este sectionat, dar nu indepartat (astfel incat o parte este exclusa din tranzitul digestiv), iar pilorul este si el exclus. Este important de mentionat si faptul ca, spre deosebire de procedurile cu inel, acest procedeu nu presupune implantarea de corpuri straine in organism. Un alt avantaj al acestei metode consta in faptul ca interventia are loc pe cale laparoscopica.

Cat dureaza procedura? Este nevoie de internare?
Procedura dureaza in medie o ora, se efectueaza sub anestezie generala, iar durata medie de spitalizare este de doua nopti postoperator.
Procedura necesita internare urmata de o perioada de supraveghere atat timp cat echipa medicala considera ca totul este in regula in ceea ce priveste evolutia postoperatorie.

Cui se adreseaza, cine poate apela la aceasta procedura?
Interventia se adreseaza pacientilor cu un indice de masa corporala peste 35. Gastric sleeve este o procedura chirurgicala care trateaza obezitatea si supraponderalitatea. Pentru o persoana care doreste sa slabeasca 5 kg exista metode mai simple.

Care sunt pasii care trebuie urmati pentru ca o persoana sa poata beneficia de procedura Gastric Sleeve?
Cheia unor rezultate cat mai bune o reprezinta alegerea personalizata a tratamentului preoperator si postoperator in functie de starea pacientului, identificata in urma unui set complet de analize. Aici joaca un  rol important ambii parteneri ai actului chirurgical, respectiv si medicul si pacientul. Discutia amanuntita din etapa preoperatorie si informarea pacientului corect si complet conduc la cele mai bune rezultate.

Care este rata de slabire?
Rezultatele postoperatorii depind de varsta pacientilor si de indicele de masa corporala de la care pleaca. Pacientii cu IMC sub 50 si sub 30 de ani ajung normoponderali la un an sau un an si jumatate, iar cei peste 40 de ani ajung la IMC sub 30, adica supraponderali, cam in acelasi interval de timp.
Cei cu IMC peste 60 sau peste 70 slabesc semnificativ cu aceasta procedura, dar in functie si de disponibilitatea lor ulterioara pentru efort fizic, este posibil sa nu ajunga normoponderali. Pentru ei este indicata, intr-un timp II completarea acestei operatii cu una malabsorbtiva, de tipul gastric by-pass-ului sau diversiei bilio-pancreatice.

Dupa procedura este necesar respectarea unui regim?
Procedura trebuie urmata de un regim. Astfel, prima saptamana dupa operatie pacientii au voie sa bea doar lichide, iar urmatoarea saptamana sa consume doar alimente pasate. Ulterior, ei vor putea sa manance practic orice, dieta este neselectiva. Singura exceptie o fac lichidele acidulate.
Acesta este de fapt unul din marile avantaje ale acestei metode, posibilitatea ca pacientii sa manance ceea ce doresc. Restrictiile sunt legate de cantitatea de alimente posibil de ingerat la o masa si de numarul de mese pe zi, care nu trebuie sa fie mai mare de 3 sau 4.

Care este riscul de ingrasare post-operatoriu?
Riscul exista doar daca pacientii vor consuma o hrana excesiv de calorigena si daca vor fi excesiv de sedentari.

Care sunt contraindicatiile? Care sunt riscurile?
Exista, bineinteles, si o serie de complicatii. Sunt legate in primul rand de riscuri, pacientii peste 65 de ani au riscuri mai mari, ca si cei care sufera de alte boli foarte grave, pulmonare sau cardiace. Fiecare situatie in parte trebuie analizata de echipa medicala cu mare atentie.
De asemenea, sunt exclusi de la aceasta interventie cei care au deficiente de ordin psihiatric si care nu pot urma conduita postoperatorie prescrisa.

Cat costa o astfel de operatie?
Pretul pentru realizarea acestei interventii este de 5.200 de euro.

In ce locatii CMU se poate face aceasta procedura?
Pacientii pot beneficia de Gastric Sleeve la spitalul Arcul de Triumf al Centrului Medical Unirea din Bucuresti.
« inapoi

Articol vizualizat de 17260 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805