Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Descoperă-ţi armonia interioară

Descoperă-ţi armonia interioară

Calea armoniei, Calea bunavoinţei, Calea conştientizării

Ovidiu Brazdău

 

Ovidiu Brazdău este psiholog transpersonal si cercetator al experientei constientizarii.


AIKIDO - Calea armoniei
„Aikido te ajuta să-ţi înţelegi Sinele“. „Sabia are o eleganţă şi o frumuseţe rar întâlnite la o armă, iar tehnicile eficiente sunt armonioase şi scurte. Foarte multe tehnici fără arme din aikido provin din mişcările de sabie. De aceea, este necesar să studiezi şi tehnici de sabie pentru a înţelege pe deplin aikido. La nivel fizic, aikido este o artă marţială de autoapărare, în care se folosesc energia şi forţa adversarului pentru a o direcţiona împotriva acestuia şi a face faţă atacului. Actorul american Steven Seagal foloseşte în filmele sale de acţiune multe tehnici de aikido. Însa aikido este nonviolent. Asta înseamnă că, în cazul în care eşti atacat, trebuie să controlezi atacatorul şi să-l faci să renunţe, fără a-l distruge. În plan psihologic şi spiritual însă, aikido este ceva special, ceva cu totul aparte.

Există în aikido tehnici de respiraţie şi metode de lucru cu propria energie internă, care ajută practicantul foarte mult în viaţa de zi cu zi. Unii practicanţi avansaţi reuşesc să-şi extindă câmpul conştiinţei şi să atingă stări psihologice speciale. E dificil de explicat acest lucru, e mult mai simplu să practici şi să simţi tu efectele. Pentru practica aikido nu este necesar să ai calitaţi de sportiv de performanţă sau alte calităţi speciale. Orice persoană, de la 5 ani până la 105 ani, indiferent de sex, poate practica aikido. Există şi unele tehnici spirituale specifice în aikido. Dar însuşi faptul că această artă te ajută să-ţi înţelegi propriul sine, să te armonizezi atât cu interiorul tău, cât şi cu exteriorul, înseamnă spiritualitate“.

Cristian VASILE, maestru de Aikido: „Iniţial, am practicat aikido ca pe o formă de mişcare fizică şi ca pe o completare a tehnicilor de autoapărare asimilate din judo. În acea perioadă efectele resimţite au fost pozitive, ca atunci când practici fitness: condiţie fizică bună, mobilitate, stare psihică echilibrată, caracterizată în special de optimism. După vreo trei ani am început să resimt şi alte efecte: putere de concentrare sporită, relaxare (chiar şi în momente-cheie) şi o anumită stare caracterizată prin sesizarea intenţiilor unui interlocutor înainte ca acesta să şi le exprime. Nu mă refer numai la situaţiile în care, în timpul antrenamentului, ştii dinainte cum vă atacă partenerul tău, ci la orice situaţii din viaţa de zi cu zi când ţi se pare că „ghiceşti“ gândurile interlocutorului“.

TAO - Calea bunăvoinţei
„Tao înseamnă calea sau drumul. Prin extensie, putem spune că Tao înseamnă calea naturii, calea vieţii, calea de mijloc, fără extreme. Tao cuprinde practic totul, ceea ce ştim, dar şi ceea ce nu ştim. De aceea este greu de definit în cuvinte. Chinezii spun clar: Tao le cuprinde pe toate şi nu poate fi explicat în cuvinte, când începem să-l verbalizăm, nu mai este Tao. Tehnicile Tao te ajută să transformi stresul în vitalitate. Ele te pot echilibra emoţional pentru ca astfel să treci mult mai uşor peste şocurile zilnice ale vieţii. Un alt efect este reîncărcarea energetică după o zi epuizantă. În plan profesional, persoana care practică Tao devine mai eficientă şi mai creativă, reuşind să „gândească“ şi să „simtă“ cu inima.

Acest lucru reprezintă un mare avantaj, mai ales la negocieri sau în relaţiile cu partenerii, subordonaţii, colegii sau şefii. În funcţie de timpul alocat practicii Tao, poţi obţine rezultate mai uşor sau mai greu. De exemplu, atacurile de panică pot fi rezolvate după 4-5 zile de practică. Să spunem că este nevoie de 100 de zile ca să obţii un rezultat şi apoi să-l păstrezi. Greu nu este să obţii rezultate, greu este să le menţii. Pentru a practica Tao, cea mai importantă este bunăvoinţă. Ea este calea succesului în practica taoistă. Altfel, oricâtă voinţă ai avea, la un moment dat cedezi şi renunţi. Tehnicile Tao trebuie practicate relaxat, fără nici urmă de încrâncenare. Astfel vei obţine mult mai uşor rezultate“.

Costin VASILE, instructor: „La început m-am axat pe practica Tai Chi Chuan-ului (Taijiquan, tehnica practicată în China de majoritatea populaţiei), apoi pe Chi Kung (Qi Gong), Tao Yin şi alte tehnici. Practica Tao mi-a dat încredere în mine şi m-a ajutat să obţin tot ce mi-am propus. Am câştigat o sănătate foarte bună, asfel că, în cei 6 ani de practică nu am fost la doctor niciodată. În plan emoţional am o relaţie minunată cu iubita mea, iar în plan spiritual, o bună legătură cu divinitatea. Tao m-a ajutat să am un mai mare autocontrol asupra emoţiilor, ceea ce mi-a permis să valorific mai bine oportunităţile care s-au ivit în viaţă“.

YOGA - Calea conştientizării
„Yoga este cel mai vechi sistem de autocunoaştere şi perfecţionare umană. El include atât o concepţie spirituală, cât şi un set de metode practice de transformare interioară. Deşi nu este o religie, yoga îl poate apropia pe om de latura sa spirituală. Împlinirea şi fericirea sunt date nu de ceea ce trăieşte un om, ci de modul cum îşi trăieşte viaţa. Yoga este un mod de a afla cum să trăieşti o viaţă împlinită. Pentru ca viaţa să nu se scurgă printre degete, yoga îţi oferă posibilitatea de a deveni conştient de fiecare clipă a vieţii. Yoga este arta de a trăi în fiecare clipă aşa cum eşti, acolo unde eşti. A porni de la un singur punct din fiinţa ta şi a regăsi apoi toată fiinţa... oricare ar fi acel punct şi oricât de negru ar fi el... Se spune că yoga are atâtea tehnici câte tipuri de oameni şi de probleme există pe lume.

Practica yoga te poate ajuta la obţinerea echilibrului psihic, fizic şi emoţional, la dezvoltarea puterii de concentrare mentală şi a vitalităţii. Un beneficiu important pentru omul modern este creşterea rezistenţei la stres. Se recomandă o şedinţă de yoga în fiecare zi, minim 30 de minute. Primele rezultate ale practicii yoga apar foarte repede: în câteva săptămâni de la începerea practicii. Pentru a realiza tehnicile yoga, nu aveţi nevoie de nimic special. Condiţiile esenţiale rămân totuşi curiozitatea şi deschiderea către noi experienţe, realizarea faptului că viaţa şi fiinţa dumneavoastră sunt mai mult decât ştiţi sau v-aţi închipuit vreodată“.

Luiza DUMITRU practicantă yoga: „Practica yoga mi-a schimbat total modul de viaţă, dar mi-am păstrat trăsăturile esenţiale de personalitate. Pentru mine, „Carpe diem“ nu mai e de mult un simplu proverb. Yoga mi-a dat o bucurie specială de a trăi, elementară, şi mi-a dăruit un tonus emoţional foarte bun. Am descoperit metode prin care îmi pot proteja mai bine sănătatea. Mă simt mult mai pregătită în fiecare zi pentru orice, bun sau rău. Nu mă mai înfurii cu aceeaşi uşurinţă şi îmi regăsesc repede calmul, pe care, înainte de a face yoga l-aş fi pierdut“. Ritmul agitat al vieţii cotidiene nu ne mai lasă timp pentru a ne gândi la noi. De obicei ne orientăm spre interiorul nostru atunci când apar evenimente tragice: moartea unui părinte sau prieten, divorţul, eşecurile în cuplu sau alte situaţii când simţim nevoia să luăm o pauză de la viaţa cotidiană. În România există mai mult de 100 de metode de obţinere a armoniei interioare.
« inapoi

Articol vizualizat de 6206 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805