Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Culoarea în viaţa ta

Culoarea în viaţa ta

Culorile fac parte integrantă din viaţa noastră. Ele au o mare influenţă psihologică asupra fiinţei umane: suntem stimulaţi de culorile vii, în timp ce culorile şterse ne deprimă.

Bianca Sandu

 

Bianca Sandu este psiholog si medic specializat in medicina de familie. Are o experienta bogata in medicina Ayurveda, cromoterapie, presopunctura, igiena si nutritionism.


Remarcăm imediat unele culori, iar pe altele nici nu le observăm. Unele ne binedispun, altele ne deprimă sau ne obosesc. Oare de ce? Culoarea este o calitate a luminii, determinată de frecvenţe diferite de vibraţie ale luminii vizibile. Aceasta înseamnă că ele ne influenţează în mod spontan, chiar dacă noi nu le băgăm în seamă sau nu ne interesează.

Din cele mai vechi timpuri, culoarea a fost folosită pentru a influenţa psihic şi fizic atât pe cel care o poartă, cât şi pe cel care o vede. Cea mai simplă modalitate de a folosi culoarea în viaţa noastră este vestimentaţia. Deseori, dorim să ne cumpărăm haine de o anumită culoare şi nu de alta, sau să ne îmbrăcăm cu anumite culori într­o zi şi cu altele în altă zi. Facem aceasta intuitiv, de obicei pentru că aşa simţim, fără a ne întreba de ce.

Culoarea hainelor ne influenţează starea psihică
Hainele pot fi utilizate ca metodă suplimentară de ameliorare a sănătăţii fizice, psihice şi mentale sau pentru a induce anumite stări. Multe comunităţi religioase utilizează albul pentru purificare şi elevare sau negrul ca inductor al austerităţii, rigorii şi detaşării de lucrurile materiale. În general, culorile hainelor noastre acţionează mai mult asupra stărilor psihice şi emoţiilor şi mai puţin asupra stării fizice. Culorile pot fi utilizate şi pentru a trata afecţiuni ale corpului fizic, dacă se utilizează lămpi de cromoterapie, care au lumina foarte intensă.

Efectele psihologice ale culorilor
ROŞU. Hainele roşii sunt utilizate pentru stimularea vitalităţii psihice şi mentale, a vivacităţii în general. Roşul este o culoare caldă. Considerată ca un stimulent universal, ea este asimilată cu căldura indispensabilă vieţii. Roşul măreşte puterea voinţei şi curajul, capacitatea de a acţiona eficient. Se foloseşte ca regenerator psihic, împotriva plictiselii, apatiei, lenei. Facilitează asociaţiile de idei. Este indicat temperamentelor melancolice şi contraindicat celor colerice sau aflate în situaţii de tulburări emoţionale.

PORTOCALIU. Hainele portocalii sunt euforizante şi liniştitoare în acelaşi timp. Portocaliul este culoarea folosită prin excelenţă împotriva oboselii. Hainele portocalii ne ajută să devenim mai toleranţi, mai flexibili, să ne simţim liberi de constrângeri. Ne fac să ne împăcăm cu noi înşine şi să ne simţim bine în pielea noastră. În plus, este un foarte bun stimulent sexual. Se potriveşte tuturor temperamentelor. Nu are contraindicaţii.

GALBEN. Hainele galbene sunt dinamizante. Induc euforie, bună dispoziţie, poftă de viaţă. Este recomandat să fie folosite pentru echilibrare în caz de suprasolicitare intelectuală. Ne ajută să realizăm o mai rapidă asimilare a ideilor noi. Regenerează capacitatea de concentrare şi memoria. Galbenul facilitează autocontrolul, starea de atenţie şi luciditatea. Este culoarea fericirii, a optimismului şi cutezanţei. Este utilă temperamentelor limfatice, melancolice. Nu are contraindicaţii majore.

VERDE. Hainele verzi sunt dătătoare de armonie şi echilibru. Verdele este culoarea de mijloc în spectrul culorilor, între extrema caldă - roşu - şi extrema rece - violet. Verdele aduce o stare de regenerare, renaştere, înviorare şi strălucire. Această culoare neutralizează stările de dizarmonie psihică şi mentală. Este indicat să o purtăm în timpul perioadelor de mari tulburări emoţionale sau mentale. În această situaţie se vor folosi nuanţe de verde pur. Totuşi, este recomandabil ca hainele verzi să nu fie purtate prea mult timp. Ideal este să fie utilizate periodic, mai ales în cazul temperamentelor iritabile, nervoase, permanent neliniştite. Culoarea verde este indicată pentru a trata frica, adversitatea, inflexibilitatea, nemulţumirea permanentă. Hainele verzi purtate timp îndelungat amplifică orgoliul şi autosuficienţa.

ALBASTRU, INDIGO, VIOLET. Hainele albastre, indigo şi violet produc, în grade diferite, purificarea psihică şi mentală. Induc compasiune şi înţelegere, cresc capacitatea de a intui şi ne pun în legătură cu sinele. Sunt culori reci, cu frecvenţe de vibraţie care cresc progresiv, de la albastru la violet, ceea ce determină elevarea minţii şi a emoţiilor, linişte şi echilibru interior profund. Caracteristica lor este dezvoltarea facultăţilor spirituale intuitive. Atenţie, în timp dau naştere oboselii, depresiei, melancoliei. Nu este indicat să purtaţi lenjerie în aceste culori.
« inapoi

Articol vizualizat de 5386 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805