Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Rata de diagnostic a cancerului mamar - crestere semnificativa in ultimii ani

Rata de diagnostic a cancerului mamar - crestere semnificativa in ultimii ani

Conform celui mai recent studiu Donna, Centrul de Excelenta in Sanatatea Femeii, rata de diagnostic a cancerului mamar in cadrul clinicii a avut o crestere semnificativa in ultimii cinci ani.

14 Sept. 2016

 

Conform celui mai recent studiu Donna, Centrul de Excelenta in Sanatatea Femeii, rata de diagnostic a cancerului mamar in cadrul clinicii a avut o crestere semnificativa in ultimii cinci ani, perioada in care, in medie, o femeie a primit aproape zilnic diagnosticul de cancer, fata de un caz diagnosticat la 3 zile in anul 2012.

Conform studiului, sub 10% dintre paciente au avut sâni perfect sanatosi, la restul identificându-se leziuni benigne sau maligne. Astfel, au fost identificate 1.105 cazuri de cancer mamar la pacientele care au facut parte din studiu. Alarmant este faptul ca 245 de cancere au fost depistate la femei sub 40 de ani, ceea ce reprezinta un sfert din toate cazurile diagnosticate si indica faptul ca cel mai frecvent cancer la femei apare din ce in ce mai des la vârste tinere.

In ceea ce priveste prezenta femeilor la controalele mamare studiul a evidentiat  faptul ca de doua ori mai putine femei cu vârste intre 50 si 59 de ani si-au controlat sânii, comparativ cu categoria de vârsta 30-39 de ani. Astfel, desi incidenta cancerului mamar este mult mai ridicata la vârste inaintate, in România, femeile de peste 50 de ani au mai putine sanse sa depisteze precoce cancerul mamar, din cauza lipsei de educatie in privinta controalelor preventive, de rutina.

„Desi rezultatele studiului sunt alarmante, vestea buna este ca acest tip de cancer foarte des intâlnit la femei, cancerul mamar, poate fi vindecat in proportie de peste 90% daca este descoperit in faze incipiente. Aceasta reprezinta misiunea noastra, care ne-a ghidat toata activitatea din ultimii cinci ani si care ne-a confirmat drept Centru de Excelenta in Sanatatea Femeii: sa oferim pacientelor noastre servicii de diagnostic imagistic si consultatii la nivel de expert pentru a depista precoce si a putea trata la timp leziunile sânului.”, afirma Dr. Elena Claudia Teodorescu, Doctor in Stiinte Medicale si fondator Donna.

In ceea ce priveste marimea tumorilor diagnosticate, rezultatele studiului Donna arata ca una din cinci formatiuni a fost diagnosticata in stadiu incipient, având dimensiuni sub 1 cm.  Alte 46% dintre formatiuni au fost depistate cu dimensiuni intre 1 si 2 cm. Dintre cancerele mamare depistate, o treime (34%) a fost depistata având dimensiuni de peste 2 cm, ceea ce reprezinta un stadiu de evolutie mediu sau avansat al cancerului mamar, ca urmare a neefectuarii la timp a unui control preventiv, de rutina (screening). Aceste 380 de cazuri cu tumori de peste 2 cm au o sansa de supravietuire considerabil mai redusa decât cazurile depistate incipient.

Mai multe informatii despre rezultatele studiului Donna si incidenta cancerului mamar in ultimii cinci ani se regasesc in acest Infografic.

„Nicio femeie nu ar trebui sa lase la voia intâmplarii sanatatea sânilor sai, având in vedere ca neoplasmul mamar, desi este cel mai frecvent cancer la femei, este unul dintre putinele forme de cancer care, atunci când este depistat precoce, poate fi tratat cu succes in aproape toate cazurile. Din pacate, cel mai mare procent dintre pacientele noastre nu isi fac mamografia sau ecografia mamara de rutina si ajung la control dupa ce sesizeaza aparitia unui nodul mamar sau a altor modificari ale sânului, moment in care sansele de vindecare sunt deja mai mici. Noi, la Donna, suntem increzatori ca, printr-un efort comun de educare si informare, putem creste numarul femeilor care fac controale de preventie si astfel, prin supraspecializarea echipei noastre medicale si prin aparatura de ultima generatie, le putem ajuta cu un diagnostic precoce si corect in cazul aparitiei unei afectiuni.  Depistând formatiuni de ordinul milimetrilor, pacienta are acces la cel mai eficient si non-invaziv tratament”, adauga Dr. Elena Claudia Teodorescu.

Pentru depistarea precoce, ca metoda de screening pentru cancerul mamar pentru toate categoriile de femei (cu risc obisnuit sau crescut de cancer mamar), este unanim acceptata mamografia - investigatia principala de examinare a sânilor la femeile cu vârsta de peste 40 de ani. Este foarte important de mentionat faptul ca introducerea mamografiei pentru screening ul cancerului mamar a dus la scaderea mortalitatii cu peste 30% in tarile in care s-au implementat programe nationale de screening.

Având o preocupare deosebita pentru lupta impotriva cancerului mamar, dar si pentru educatie pentru sanatatea femeii, Donna ofera femeilor servicii de excelenta printr-o echipa de medici supraspecializati in patologia mamara si ginecologica, condusa de Dr. Elena Claudia Teodorescu, Doctor in Stiinte Medicale, medic cu peste 15 ani experienta in Imagistica Sânului si membru Fondator al Societatii de Imagistica a Sânului din Romania.

Despre Studiul Donna


Studiul a fost efectuat pe un esantion de 22.620 de paciente, cu vârste cuprinse intre 15 si 88 de ani, care au efectuat mamografie sau ecografie mamara in cadrul clinicii Donna in perioada 2011 – 2016. Studiul Donna a fost realizat cu ocazia implinirii a cei cinci ani de activitate ca Centru Specializat in Diagnosticul precoce al Afectiunilor mamare si al Cancerului mamar. La baza acestui studiu a stat clasificarea BI-RADS (Breast Imaging and Data System) introdusa de Colegiul American de Radiologie, utilizata international si in centrul Donna. Pentru rezultatele si interpretarile studiului, au fost considerate cazuri de cancer mamar leziunile cu BI-RADS 4BC, BI-RADS 5 si BI-RADS 6, adica leziunile cu suspiciune inalta / aspect inalt sugestiv de malignitate si leziunile maligne dovedite histo-patologic.    

Despre Donna


Donna, Centrul de Excelenta in Sanatatea Femeii, a fost infiintat in septembrie 2011 de catre Dr. Elena Claudia Teodorescu, Doctor in Stiinte Medicale, medic cu peste 15 ani experienta in Imagistica Sânului si membru Fondator al Societatii de Imagistica a Sânului din România. In prezent, Donna are o echipa medicala formata din 22 de medici supraspecializati in patologia mamara si ginecologica. Centrul este compus din 7 cabinete medicale cu specialitati precum: radiologie si imagisticala (ecografie, mamografie digitala cu tomosinteza, sonoelastografie mamara), obstetrica-ginecologie, endocrinologie, medicina interna, oncologie, chirurgie si analize de laborator. De asemenea, centrul este dotat cu tehnica medicala de ultima generatie ce permite diagnosticarea corecta, precoce si rapida a celor mai frecvente afectiuni ale femeilor.

« inapoi

Articol vizualizat de 492 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017