Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Eliminarea taxei clawback, masura pentru stoparea disparitiei medicamentelor

Eliminarea taxei clawback, masura pentru stoparea disparitiei medicamentelor

ARPIM și APMGR solicită Guvernului să ia în considerare eliminarea taxei clawback.

25 Sept. 2016

 

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) solicită Guvernului să ia în considerare eliminarea taxei clawback, concomitent cu o politică de prețuri rațională și predictibilă,  singurele măsuri care ar putea stopa, în acest moment, dispariția medicamentelor de pe piață.

Piața de medicamente a scăzut în ultimele 12 luni cu 4,4%, în principal din cauza scăderii medicamentelor pe bază de prescripție în farmacii cu 7,5%, conform datelor de piață furnizate de Cegedim. Pe unele segmente de importanță majoră pentru sănătatea populației, precum cel al bolilor cardiovasculare, piața a scăzut cu 18,6%.

„Accesul pacienților la tratament este din ce in ce mai dificil, în condițiile unei presiuni fiscale considerabile asupra producătorilor de medicamente și a unei subfinanțări evidente a sistemului de sănătate,”
a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv al ARPIM.

Industria farmaceutică reamintește că taxa clawback a fost introdusă în 2009 ca o măsură temporară, în contextul crizei financiare, și a afectat exclusiv producătorii de medicamente, care acoperă astfel întreg deficitul public de finanţare pe piaţa medicamentelor din România (aproximativ 1,5 miliarde lei în anul 2015). Rezultatul unor politici care au menținut medicamentele la prețuri minime, împreună cu presiunea fiscală nesustenabilă determinată de taxa clawback, au făcut ca mii de medicamente să dispară de pe piață, în timp ce introducerea unor medicamente noi este foarte restrictivă.

„Taxa clawback este un eșec evident. Economiile pe care statul pretinde că le-a facut cu ajutorul prețurilor mici și al suprataxării vor fi cu mult depășite de cheltuielile pentru tratarea unor afecțiuni mult mai grave, cauzate de lipsa medicamentelor uzuale, care au dispărut,” a declarat Laurențiu Mihai, Director Executiv al APMGR. Cele două asociații atrag atenția că dezbaterea despre o nouă politică de prețuri a medicamentelor este incompletă, în condițiile menținerii în orice formă a taxei clawback.

De altfel, eliminarea taxei clawback și evitarea de a fi sub minimul european al prețurilor sunt măsuri necesare și normale, în condițiile în care nu mai există motivația crizei economice, din ce în ce mai multe medicamente sunt retrase de pe piață și unii pacienți sunt puși în situația de a nu mai avea acces la medicamentele de care au nevoie.

Industria farmaceutică își exprimă disponibilitatea de a lucra împreună cu autoritățile pentru identificarea unor măsuri care să ducă la institutirea unui sistem sustenabil și predictibil de acces al pacienţilor la medicamente şi care să răspundă cu adevărat interesului pacientului și al economiei românești.       

***

Despre ARPIM:

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) - www.arpim.ro- este organizația care susține obiectivele comune ale celor mai importante 28 de companii farmaceutice internaționale producătoare de medicamente originale, prezente în România. Acestea realizează împreună peste 70% din valoarea pieței farmaceutice românești.  

Membrii ARPIM investesc permanent în cercetare și dezvoltare, cu scopul de a le oferi pacienților medicamente originale și inovatoare, care salvează anual mii de vieți. Principalul obiectiv al asociației este creșterea accesului pacienților la medicamente, ameliorarea calității vieții pacienților și implicit creșterea speranței de viață a românilor.   ARPIM este afiliată la Federația Europeană a Industriei Farmaceutice (EFPIA) - www.efpia.com - organizatia europeană care reunește cele mai importante companii farmaceutice internaționale, recunoscute datorită rezultatelor la nivelul comunității științifice internaționale. 

Companiile farmaceutice membre ARPIM sunt: Abbvie, Alcon, Amgen, Angelini Pharmaceuticals, Astellas Pharma, AstraZeneca, Bayer, Berlin-Chemie A. Menarini, Boehringer Ingelheim, Boiron, Bristol Myers Squibb, Chiesi, Eli Lilly, GlaxoSmithKline, Ipsen, Johnson & Johnson, Lundbeck, Merck România, Merck Sharp & Dohme, Novartis Pharma Services România, Novo Nordisk Farma, Pfizer, Roche, Sanofi Aventis, Servier Pharma, Shire, Takeda Pharmaceuticals, UCB Pharma, Vifor Pharma.

Despre APMGR:

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) - www.apmgr.org - este o organizație non-guvernamentală și indepedentă, care își propune să contribuie în mod activ la îmbunătățirea accesului la tratament farmaceutic pentru pacienții români. 

Companiile membre APMGR au capacități de producție în București, Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Constanța unde se produc peste 1.500 de medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice și antialergice, până la produse oncologice de înaltă clasă. Industria generică locală contribuie cu cca 1,5% la PIB, asigurând peste 8.000 de locuri de muncă. APMGR este afiliată la Medicines for Europe - www.medicinesforeurope.com - organizația reprezentativă a industriei producătoare de medicamente generice și biosimilare din Europa.

APMGR reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din România: Actavis, Alvogen România, Accord Healthcare, Biofarm, Cipla, Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Infomed Fluids, Krka, Magistra CC, Medochemie, Mylan, Sandoz, Terapia-a Sun Pharma company, Teva, Zentiva.

Foto: Flickr
« inapoi

Articol vizualizat de 649 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017