Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

A IV-a editie a Conferintei iDiabet - Diabetul Inteligent

A IV-a editie a Conferintei iDiabet - Diabetul Inteligent

Peste 500 de medici sunt asteptati la a IV-a editie a Conferintei iDiabet - Diabetul Inteligent cu tema "Abordare multidisciplinara in diabetul zaharat".

13 Apr. 2017

 

Crearea echipelor multidisciplinare menite sa trateze si sa educe pacientul cu diabet zaharat, este preocuparea constanta a Asociatiei pentru Dezvoltare si Cercetare Medicala Sanamed. Astfel, asociatia organizeaza a IV-a editie a Conferintei iDiabet - Diabetul Inteligent cu tema „Abordare multidisciplinara in diabetul zaharat”la care sunt invitati medicii de familie, medicii specialisti diabetologi sau din alte specialitati direct implicate in managementul pacientilor de diabet.

Aproape doua milioane de romani sufera de diabet, iar numarul este in crestere

In Romania, conform PREDATORR (Studiul National privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei si Bolii Cronice de Rinichi) realizat de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice in 2014, 11,6% din populatie are diabet zaharat iar 18% este in pericol de a dezvolta diabet. Circa jumatate din acest ultim procent ar putea deveni diabetici in urmatorii cinci ani in cazul in care nu se vor lua masuri de preventie.

Complicatiile diabetului sunt extrem de severe. Diabetul este principala cauza de orbire, de asemenea se regaseste la 40% dintre pacientii cu boli cronice de rinichi si este responsabil de un procent important din cazurile de boala coronariana ischemica. Amputatiile non-traumatice si accidentele vasculare cerebrale sunt si ele mult mai frecvente la diabetici.]

“De cele mai multe ori oamenii obisnuiti nu reactioneaza din proprie initiativa, neluandu-si masuri de preventie. De aceea medicii au un rol foarte important. Pornim de la medicii de familie care sunt primii ce pot recunoaste semnele diabetului sau predispozitia la dezvoltarea acestuia, ajungand la medicii specializati in diabet si boli metabolice si la medicii cu specilitati asociate conexe diabetologiei: cardiologi, oftalmologi, nefrologi, neurologi, endocrinologi, dermatologi, chirurgi etc.”
, a declarat Dr. Adriana Dumitrescu, medic primar diabet nutritie si boli metabolice, presedintele Asociatiei pentru Dezvoltare si Cercetare Medicala Sanamed.

“Pe noi ne preocupa ca medicii sa fie informati nu doar in specialitatea proprie, ci si in cele conexe si sa formeze echipe medicale multidisciplinare cat mai active. De aceea, din 2014 continuam sa organizam suita conferintelor iDiabet“.

Actuala conferinta se va desfasura sub presedintia Prof. Dr. Daniela Bartos de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol - Davila". Vor conferentia pe teme specifice diabetului si complicatiilor sale experti din spitalele SanaMed precum si alti specialisti externi.

“Ne bucuram ca aceasta a IV-a editie transforma conferinta noastra intr-una regionala si se bucura in plus de participare internationala. Mai mult de o treime dintre participanti sunt medici din provincie, iar unul dintre speakeri este un expert din Italia care va aborda o tema de mare actualitate, dieta ketogenica.”, a adaugat Dr. Adriana Dumitrescu.
Evenimentul se va desfasura in zilele de 20 si 21 Aprilie la Sala Elvire Popesco a Institutului Francez din Bd. Dacia nr. 77 Sector 2 Bucuresti.

Participarea este gratuita si conferinta este acreditata de catre Colegiul Medicilor din Bucuresti cu 9 credite EMC (educatie medicala continua).

Inscrierile se fac online (http://idiabet.ro/inscriere/) pana pe 18 aprilie 2017.
Mai multe detalii despre program gasiti in documentul atasat sau pe http://idiabet.ro/program/.

Principalul partener al evenimentului sunt spitalele de diabet SanaMed alaturi de firmele Astra Zeneca, MSD, Norvo Nordisk, Hospipharma, Eli Lilly si Sanofi.

In Romania, unde in 2015 existau in evidenta Ministerului Sanatatii 999.192 de persoane cu diabet, se desfasoara un program national destinat imbunatatirii starii de sanatate si cresterii sperantei de viata a bolnavilor suferinzi de aceasta boala. Prin el se asigura accesul pacientilor la consultatii si la tratament medicamentos cu insulina sau antidiabetice orale.

Cu toate acestea, stilul de viata al multor romani favorizeaza aparitia diabetului iar neprezentarea la medic de la primele semne face sa existe bolnavi de diabet inca nediagnosticati, chiar daca studiul Predatorr evidentiaza o rata de depistare superioara mediei tarilor din Uniunea Europeana. Considerand si nivelul ridicat al costurilor, preventia si depistarea din timp a semnelor diabetului precum si a complicatiilor sale devin foarte importante.

Pe langa conferintele si cursurile cu acreditare din partea Colegiului Medicilor din Bucuresti destinate educatiei medicale continue, Asociatia pentru Dezvoltare si Cercetare Medicala Sanamed organizeaza si evenimente pentru pacienti, printre acestea remarcandu-se Scoala de Diabet. Acesta este un proiect dedicat tuturor persoanelor cu diabet zaharat in cadrul caruia pacientii invata alaturi de medici specialisti, asistente si psihologi cum sa–si echilibreze mai bine controlul glicemic, care este stilul de viata potrivit si ce este de facut in situatiile critice cu care se confrunta, atat din punct de vedere medical cat si emotional (http://www.sana-med.ro/scoala.php)

“Cum a preveni este mai important decat a trata, avem un sfat pentru toata lumea.” a adaugat Dr. Adriana Dumitrescu. “Alegeti un stil de viata sanatos ca sa preveniti aparitia diabetului! Mancati sanatos si ponderat, faceti miscare, renuntati la fumat si la excesul de alcool, si dormiti cel putin sapte ore pe noapte.”
« inapoi

Articol vizualizat de 862 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017